Zmiany klimatu zwiększają częstotliwość, intensywność i rozmiary katastrof. Ich ryzyko mogą zmniejszyć rozwiązania oparte na przyrodzie - lasy, tereny podmokłe,…
W ramach strategii „od pola do stołu” zawartej w ramach Zielonego Ładu Komisja Europejska wyznaczyła cel „co najmniej 25% gruntów…
Od 1 marca br. obowiązują nowe unijne etykiety energetyczne. Oprócz tego w tym dniu weszły w życie nowe przepisy dotyczące…
Nadrzędnym zadaniem obszarów chronionych jest ochrona przyrody. Równocześnie do zadań parków narodowych należy powszechne udostępnianie ich terenów dla turystów, bez…
Wydawałoby się, że materiał biodegradowalny i kompostowalny to jeden ze złotych środków na problemy z plastikiem. W rzeczywistości nie jest…
Typową przypadłością wielu wegan jest przekonanie, że jak produkt spożywczy jest „wege” to znaczy, że jest przyjazny dla środowiska. Dobrym…
Podczas dyskusji dotyczących ograniczenia ruchu samochodowego w centrach miast, czy wykluczaniu pewnych typów pojazdów (przede wszystkim większości diesli) pojawia się…
Konsumenci coraz częściej wybierając produkty czy usługi kierują się tym, czy są one przyjazne dla środowiska. Z jednej strony moda…
Kupowanie żywności lokalnej miałoby znaczenie, gdyby transport był odpowiedzialny za dużą część końcowego śladu węglowego żywności. W przypadku większości produktów…
EU Year of Rail ogłoszono w celu promowania kolei jako zrównoważonego, inteligentnego i bezpiecznego środka transportu [1]. Jednym z już…