O blogu

ZielonyFerment.pl to lekki blog popularnonaukowy.

Dlaczego „zielony ferment”? Treści tu prezentowane są przeciwwagą do sianego w sieci fermentu i dezinformacji na tematy określane potocznie jako zielone (czy „eko”).

Obecnie ze wszystkich strony jesteśmy bombardowani informacjami z łatką „ekologia”. Głównie są to ładne artykuły bez przytoczonych źródeł. Skrajne przekazy są kuszące i łatwe do przyswojenia, ale często fałszywe lub stanowią tylko malutki wycinek rzeczywistości. Niejednokrotnie okazuje się, że to nie takie proste i oczywiste jak piszą w Internecie. Nauka, również ta dotycząca ochrony środowiska, nie jest czarno-biała.

Przy prostych odpowiedziach zapala mi się lampka bezpieczeństwa –  powątpiewam, kwestionuję i szukam naukowych dowodów. Czasem uświadomię, czasem zwrócę na coś uwagę, czasem poruszę temat od „dupy strony”. Ukończone przeze mnie studia i wrodzona dociekliwość sprawiają, że niejednokrotnie trzęsę się ze złości słuchając, bądź czytając dyskusje na tematy dotyczące ochrony środowiska. Ten blog jest zatem miejscem, gdzie będę poruszać tę tematykę z mojej perspektywy. Oczywiście przy wsparciu sprawdzonych informacji i wiedzy naukowej. 

Na blogu Zielony ferment znajdziesz artykuły dotyczące ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju, które rzucają więcej światła na daną sprawę lub burzą utarte przekonania. Piszę główne o żywności, konsumpcji, sprawach dotyczących miast oraz o turystyce.

Jeżeli natrafiłeś na tego bloga z chęcią przeczytania uproszczonych odpowiedzi lub żeby toczyć eko-spory, to w tym momencie zamknij tę kartę. Jeżeli natomiast chcesz się trochę „pozastanawiać” lub po prostu czegoś dowiedzieć w kwestiach związanych z ochroną środowiska i zrównoważonym rozwojem to wlej sobie coś do kubka i…

Mam nadzieję, że będziesz wracać po więcej,
Alicja

zielony-ferment-logo

Kontakt